Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Mil-Tec Teesar 100 military / túlélő hátizsák teszt

Október végén sikerült szert tennem egy igazi különlegességre, a Mil-Tec cég Teesar 100 hátizsákjára, amely szinte minden szempontból más, mint egy általános teherhordó eszköz. Öröm volt kézbe venni, de még nagyobb öröm volt használni. A címben szereplő jelzők talán furának hathatnak egy hátizsák esetében, de hamar kiderül, hogy miért nem „egyszerű” túrazsákról beszélünk.

18 dec. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  
Mil-Tec Teesar 100 military / túlélő hátizsák teszt Foto: triatlonedzo.hu

A csomagból kibontva persze azonnal feltűnik a mérete, ami nem is meglepő, hiszen 100 literes zsákról beszélünk, ami ráadásul extrém igénybevételre van tervezve. Nagy. Igen.

Ahogy kivesszük a csomagból meglepve tapasztaljuk, hogy ennek ellenére könnyű. Alig több, mint 3 kg (saját otthoni méréssel 3,35 kg)! A neten a 2,7 és 4 kg között találhatóak a súlyadatok, elképzelhető, hogy van különbség, de ez a zsák biztosan nem lehet 3 kg alatt. Igaz, hogy egy normál 80 literes túrazsák 2,5 kg körül van, de nézzük mit kapunk extraként ezért a plusz súlyért (ami azért valljuk be nem olyan sok…).

A Mil-Tec Teesar 100 hátizsákot olyanok tervezték, akik rendszeresen vesznek részt extrém túrán és/vagy katonai akciókban. A kritikus helyeken extra megerősítést, a másodlagos helyeken könnyítést alkalmaznak. A felfüggesztés láthatóan és tapinthatóan arra tervezték, hogy akár 40-50 kg felszerelést is könnyedén és hosszú távon cipelhessenek. Tele van praktikus megoldásokkal, amelyek mind azt a cél szolgálják, hogy gyorsan lehessen el- és előpakolni, akár menet közben is pillanatok alatt hozzájutni egy felszereléshez.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A tesztelés azzal kezdődött, hogy telepakoltam 39 kg súllyal (20l vizes kanna, ruhák, konzervek, sátor,…), hogy a helykitöltést és a beállítást gyorsan ellenőrizzem. Ezt a súlyt kényelmesen és nagyon könnyen lehetett felemelni a tartóhevederekkel, a hordozó rendszert pillanatok alatt személyre tudtam szabni, így akár azonnal útra kelhettem volna. 

De erre várni kellett pár napot, amikor 3 napos bozót túrára indultunk. Még ebben az esetben (november eleje, szabadban alvás, esőre készülés, minden élelmiszert magunkkal vittünk) sem volt szükség az oldalzsebekre, azokat levettem.

Pár szó az Teesar 100 oldalsó felfüggesztési lehetőségeiről, bár nem használtam őket a terepen (egyszerűen minden elfért a zsákban). A zsebek praktikus és könnyen használható felfüggesztéssel kapcsolódnak a zsákhoz (ami sérülés esetén is könnyen javítható), gyors cserére adnak lehetőséget. Alattuk a zsák oldalán és elején a MOLLE rendszerhez találunk hevedereket (a „MOLLE” a katonai szóhasználatban a „Modular Lightweight Load-carrying Equipment” rövidítése – azaz könnyen cserélhető felszerelés hordozó rendszer). Ide mindenfélét rögzíthetünk, ha szükséges.

TRIED TEST 20191103 085730

Az oldalzsebek könnyített ripstop anyagból készültek, kétirányú erős cipzárral, ami nagyon praktikus a pakolásnál. Ráadásul még egy extra kis rekesz is található a zsebek oldalán az apróságoknak. A könnyített anyag miatt nincsen tartása a zsebeknek, ide nem is érdemes nagy, nehéz dolgokat pakolni - de ezt a felszerelések elhelyezésének alapszabálya sem javasolja.

Lássuk a gyakorlati tapasztalatokat a Mil-Tec Teesar 100 hátizsákkal kapcsolatban!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az nem is meglepő, hogy a csatok, hevederek, anyagok kiemelkedően magas minőségűek. Minden a helyén van, minden átgondolt. A belső víztartály kivezető nyílása lezárható, az ivócső többféleképpen vezethető, van külön rögzítő csatja, hevedere. A 3 literes tartály könnyen és egyszerűen vehető ki megpakolt hátizsákból is, egészen egyszerűen tökéletes helye van. De a külső tartályfelfüggesztés is megadott lehetőség (a MOLE rendszer segítségével), ki hogyan szereti.

TRIED TEST 20191103 150435

Szokatlan, hogy a zsák tetején lévő egyik zseb oldalt nyílik, kétutas cipzárral. Jól használható, bár kisebb dolgokat el lehet „rejteni” a távolabbi sarokban. Viszont semmi nem hullik ki, akkor sem, ha véletlenül nyitva marad. A felső nagy zsebben kapott helyet az extra esővédő huzat. Praktikus és nagyon jól védi a zsákot. Számomra kicsit negatívum, hogy a felső zsebet szinte teljesen elfoglalja, így erre a gyakran használt helyre nagyon mást nem lehet pakolni.

A fő rekeszt 3 úton is meg lehet közelíteni: a klasszikus felső csatos, a nagy zsákoknál megszokott alsó cipzáras és a nagyon ritka középső, szintén cipzáras nyíláson keresztül. A rekeszen belül 3 elválasztó lebernyeget is találunk, szükség szerint lezárva a részeket.

A felső nyílás klasszikus, húzózárral zárható, a zsák teteje erős és stabil csatolási lehetőséget ad a zárásra (de a kettő közé még bőven lehet pakolni kabátot, fát, gallyakat, mászókötelet…). A középső rekesz a zsák elején található hatalmas nyíláson át is elérhető. Ezen még van egy kis iratzseb is. Ha átgondoltan pakolunk, akkor ez a zseb lehet a tökéletes vészbejárat, amelyen keresztül szinte az összes holmit elérjük, ha gyorsan szükségünk van valamire.

Ezen a zárófülön is találhatóak MOLLE hevederek – ha ide felszíjazunk valamit, akkor a nyitás problémás lehet (de ezt nem próbáltam). Célszerűen ide érdemes kisebb, könnyebb holmikat pakolni, amelyeket viszont gyorsan el kell érni. Az alsó rekesz szintén szokásos nagy kétutas zippes nyíláson át érhető el.

Figyelmeztetés: nagyon könnyű rosszul vagy túl sokat pakolni bele! Ez talán az egyetlen hátránya, nem kényszerít arra, hogy átgondoljuk a felszerelések elosztását. Pedig ebben az esetben is nagyon fontos, mit hova teszünk, hogyan férünk hozzá, hova helyezzük a súlypontot.

Aki ebben nem követ el hibát, az fantasztikusan fogja magát érezni a terepen a Mil-Tec Teesar 100 hátizsákkal!

Technikai mátrix

Súly

         

a 3,5 kg önsúly a méret és az anyagok minősége miatt maximálisan elfogadható

Anyag

         

erős, jól megtervezett és mindenhol megfelelően alkalmazott anyagok

Kezelhetőség

           

Felfüggesztés

         

erős és kényelmes, minden mozgásnál jól testreszabható

Felső zseb

         

az esővédő huzat elhelyezése lehetne jobb - egy fontos tárolóhely marad ki

Középső rekeszek

           

Oldalzsebek

         

praktikusak, jól kezelhetőek, de ha nincsenek tele, akkor kicsit lifegnek

Alsó rekesz

         

megerősített aljzattal, tökéletesen kezelhető cipzárral, extra hevederekkel

Külső eszközök

         

néhány heveder esetében jó lenne, ha eltávolíthatóak lennének

Esővédő huzat

         

jól használható, valóban véd az esőtől, de az elhelyezése nem a legjobb

             

 

Teljes Mil-Tec Teesar 100 teszt: triatlonedzo.hu

Lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

Freskazone (magyar)

ASMC (európai)

Utoljára frissítve: kedd, 23 április 2024 18:17

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk